lørdag den 11. juni 2011

DIY geleudfyldning

Der er rigtig mange, der har spurgt mig, hvordan jeg laver geleudfyldninger på mine kager. Så her vil jeg forsøge mig med en DIY til emnet.

Først finder man den tegning, man gerne vil overføre til fondanten. Det nemmeste er, at søge efter tegninger på nettet og forstørre billedet, så det passer til kageformens størrelse, gerne mindre.

For at overføre billedet udrulles fondanten, så den er større end billedet. Papiret lægges over, og man tegner alle streger over ved hjælp af en stump genstand, fx "spidsen" på skaftet af en pensel, hvis den er for spids er der risiko for at den går gennem papiret. Prøv dig frem, hvor hårdt du skal trykke. Til venstre herunder ses min tegning, til højre ses fondanten med mønsteret tegnet op.

Man kan nu vælge at lade fondanten ligge og tørre lidt, så den bliver hård, eller fortsætte til næste trin.


Nu skal stregerne tegnes op med chokolade. Brug kun chokoladeknapper, da den flydende chokolade så kan holde formen. Almindelig chokolade flyder ud og ødelægger billedet. Chokoladeknapperne kan smeltes i microovn eller en chokoladesmelter. Så laver man et lille kræmmerhus af mellemlægspapir, og fylder chokoladen over i. Klip en lille hul, så chokoladen kan komme ud og begynd med at tegne stregerne op. Det er en rigtig god ide at have papirstegningen liggende ved siden af, hvis man kommer i tvivl om, hvordan stregerne hænger sammen. Herunder ses Askepot tegnet op i chokolade.


Så er det tid til at lave den gele, som skal fyldes i felterne. Den laves efter følgende opskrift:

4 blade husblas
2½ dl vand
100g sukker

Læg husblas i blød i koldt vand. Varm sukker og vand, til sukkeret er smeltet, og smelt derefter husblassen i.


Sukkerlagen skal nu afkøles, jeg plejer at afkøle det i små plastickrus, hvor jeg tilsætter de farver, jeg skal bruge. Et par spiseskefulde er som regel nok til hver farve, men det er en vurderingssag, og afhænger af mængden af hver farve, man skal bruge. Man kan bruge både pastafarve og alm. frugtfarve. Min erfaring er, at det kan være svært at opløse pastafarven ordentligt i sukkerlagen uden farven klumper.

Hvis du skal bruge sort farve, kan jeg anbefale at tegne sort på fondanten med en sort levnedsmiddeltusch, og derefter fylde feltet ud med klar sukkerlage, det giver et rigtig flot resultat, som man kan se på Snehvides hår herunder.


Når du har puttet farve i sukkerlagen, er det vigtigt at holde øje med, om sukkerlagen begynder at stivne. Den skal ændre en smule konsistens før man påfører den kagen. Hvis den er for flydende, kan den bevæge sig ud over kanterne - hvis den bliver for tyk, klumper den. Så det er et spørgsmål om at prøve sig frem.

Sukkerlagen kan lægges på fondanten med en teske (én ske til hver farve), men vær forsigtig ikke at dryppe. Man kan også bruge kornetter, og sprøjte farven ud, men jeg synes teske-metoden virker fint. Det er vigtigt, at der ikke kommer for meget sukkerlage i ad gangen, da det kan ryge ud over chokoladekanten og blande sig med de andre farver. Skulle det ske, kan det redes ved at lade køkkenrulle opsuge den stadig halvflydende sukkerlage, og fylde ny farve i. Jeg bruger tandstikker til at fordele og skubbe farven ud i hjørnerne. Igen, én tandstik til hver farve.

Nu skal geleen bare stivne, og så er billedet klar til at blive skubbet over på kagen. Jeg har under hele processen haft fondanten liggende på et skærrebræt (med masser af maizena under fondanten) flere gange i processen tjekker jeg, at fondanten ikke sidder fast. Til sidst kan billedet skubbes over på kagen i et snuptag :o)

Sådan et geleudfyldningsbillede kan sagtens laves 1-2 dage i forvejen, og lægges på den færdige kage. Men gør nu ikke som jeg gjorde engang. Jeg pakkede en kage med geleudfyldning i en plasticpose, posen klistrede til geleen, og så var dén kage ødelagt!!
Herunder ses den færdige kage. Billedet er lagt ovenpå blå fondant og pyntet med blomster og blåt glitter. I stedet for fondant kan man også dække kagen med farvet frosting eller glasur og lægge billedet ovenpå. Det har jeg ofte brugt til den hurtige løsning.


Så er der bare tilbage at ønske god fornøjelse, til dem der har lyst til at prøve :o)

5 kommentarer:

 1. Tak for en god DIY. Jeg har aldrig prøvet at lave geleudfyldninger før, men det skal helt sikkert prøves. Det ser rigtig flot ud med de klare, lidt skinnedne farver.
  Flotte kager du laver.
  Hilsen Heidi

  SvarSlet
 2. Laver du også selv fondant? :)

  SvarSlet
 3. Jeg har gjort. Faktisk startede jeg med at lave marshmallow fondant, så gik jeg over til at lave sugarpaste, men jeg synes bare ikke helt, det er besværet værd, så nu jeg køber mig til det :o) Jeg køber fondant hos kagebutikken.dk. Det er et allergitestet produkt og rimelig smagsneutral.

  SvarSlet
 4. Fantastisk blog. Kan ikke venter til at prøve denne. :-)

  SvarSlet