fredag den 18. januar 2013

"Krystal-æg"


Dengang jeg var barn, så jeg en børneudsendelse om, hvordan man kan lave krystaller af salt. Det fik jeg lov at prøve, og jeg husker tydeligt, hvor spændende jeg syntes, det var at følge med i processen.

Jeg ville gerne lave samme eksperiment med mine børn, men har ikke rigtig kunnet finde en opskrift på det. Men i weekenden fandt jeg den så på Pinterest, men samtidig fandt jeg også en blanding, der er meget hurtigere (det andet kan tage flere uger i varmeskab). Og så er det oven i købet brugbart til påske.

Tilfældigvis havde jeg også alle ingredienser hjemme, så det var jo helt perfekt at gå i gang med projektet :o)

Man skal bruge:
Æg
Lim
Alun (havde jeg tidligere brugt til at lave modellervoks)
Vand

Frugtfarve

Opskriften fandt jeg hos Martha Stewart, hvor der også ligger et filmklip med en vejledning.

Man starter med enten at puste et æg ud og klippe det over, eller simpelthen knække det på langs, hvilket jeg fandt langt nemmere.

Det nævnes ikke i klippet, men det er vigtigt at fjerne den hinde, der sidder inde i ægget. Den løsnes bedst, hvis ægget har ligget lidt i varmt vand.

Derefter skal ægget pensles med lim indvendigt, og så drysser med alun. Det er på denne alun, at krystrallerne senere skal vokse. Limen skal tørre natten over.Dagen efter laver man så blandingen med alun/vand/farve. Jeg vil så dertil sige, at det er 1000 gange nemmere at varme blandingen i en gryde, da alunen ikke opløses helt, hvis man overhælder vand fra el-kedlen.

I stedet for det æggefarve, der nævnes i filmen, har jeg brugt almindelig frugtfarve og blandet rød og blå til lilla. Det bliver ikke helt så farveægte, men jeg synes alligevel, at det ligner ametyst rimelig meget.

Processen starter med det samme ægget lægges i det let afkølede vand, og i løbet af få timer danner der sig det fineste lag krystaller. Jeg oplevede, at der også lagde sig krystaller på bunden af skålen. Heldigvis kan man genbruge blandingen ved simpelthen at opvarme den igen.

Jeg har brugt min blanding to gange nu (med hver 4 halve æg), og tror bestemt jeg kan lave en omgang mere.


Vi skal bruge æggene til påske, men har også planer om at bruge dem i fe-haven, der hvor feerne finder deres fe-støv :o)

Jeg har også fundet en anden opskrift med sukker, det kunne være sjovt at prøve også :o)

1 kommentar:

  1. De er rigtig flotte! Det må jeg prøve her til påske ^^

    SvarSlet